Wat?

  • Een opleidingstraject opgestart na het behalen van de Bronze Umpire Academy Award van de KBHB tijdens het seizoen 20-21.
  • Het omhelst de opleiding, het ondersteunen en het verbeteren van scheidsrechters binnen de club alsook het ambt van scheidsrechter aantrekkelijker te maken naar andere leden en spelers toe.

 

Waarom?

  • Zoals binnen elke sport geldt “zonder scheids geen match” en dat is ook binnen de hockey niet anders.  Een scheids is nodig om elke ploeg gelijke kansen te geven om een wedstrijd te winnen.
  • In 2017 werd duidelijk dat de club aan een enorme groei bezig was. Het aantal spelende leden en dus ploegen groeide fors maar het aantal scheidrechters bleef beperkt en gevestigde scheidsrechter waren wegens uiteenlopende redenen gestopt.
  • Spelers toewijzen als scheidsrechter zonder de nodige kennis leidt meestal tot frustratie bij de teams maar ook tot afkeer bij de speler-scheids. Het moet aangenaam zijn voor iedereen. Daarom is het van belang dat niet enkel de hockeybond inzet op de kennis van de regels op een attractieve en speelse manier aan de man te brengen (E-learning) maar is het ook aan de club zelf om deze kennis verder en dieper te gaan ontwikkelen en deze theorie vooral ook om te zetten in de praktijk.
  • Het is de bedoeling om op termijn volwaardige scheidsrechters te kunnen leveren, niet alleen voor eigen clubwedstrijden maar ook voor nationale wedstrijden waarbij onze club een of meerdere vertegenwoordigers kan afvaardigen.

 

Voor wie?

  • Het spreekt voor zich dat de club tot nu toe vooral ingespeeld heeft op de jeugdspelers omdat ook zij tijdens de wedstrijd geconfronteerd worden met de spelregels en de nood aan goeie scheidsrechters.
  • Volgende en logische stap is inzetten op de oudere groep spelers, vooral trimmers (Gents / Gent Ladies).  Dit zijn over het algemeen ouders van jonge spelers en speelsters en komen door hun trainingen en oefenwedstrijden ook meer in aanraking met de spelregels.
  • Eigenlijk is elke geïnteresseerde speler of ouder meer dan welkom om te proeven van het meer dan aantrekkelijke scheidsrechterambt.

 

Hoe?

  • Spelers worden verplicht om te slagen in hun theoretisch examen (vanaf U14) en worden daar ook toe gestimuleerd.
  • Enkele keren per seizoen worden verscheidene sessies georganiseerd waarbij niet alleen de basisregels uitgelegd worden maar waar ook dieper wordt ingegaan op regels en spelsituaties, maar dan meer specifiek voor de ervaren en meer geïnteresseerde groep(en).
  • Bij zowel intra clubwedstrijden als competitiewedstrijden worden jonge spelers op regelmatige basis gevolg door de Club Umpire Coach (CUC) die hen met raad en daad bijstaat om hen niet alleen tips te geven maar hen ook meer zelfvertrouwen te geven.

 

Ben jij ook geïnteresseerd en wil je je steentje bijdragen om de spelers te kunnen laten spelen in een sereen en onpartijdig kader?  Heb je zin om samen die groei te waarborgen en een heuse community op te starten?

 

Aarzel niet en neem contact op met Vincent Dehaene door te mailen naar arbitrage@hockeybrugge.be